Zelf katten fokken? Is dat wel een goed idee?

Het lijkt leuk om zelf af en toe een nestje katten te fokken, gewoon omdat het leuk is.  Er komt echter veel meer bij kijken. Hier wil ik meer over vertellen. Fokken is meer dan een poes en een kater bij elkaar zetten en de natuur haar werk laten doen. In dit bericht speel ik dus advocaat van de duivel.

Je moet over heel wat kennis beschikken

Om gezonde en zuivere raskatten te kweken is veel kennis nodig over genetica. Daarnaast moet je de juiste kweekpartners vinden. Professionele kwekers selecteren katten op kenmerken die specifiek zijn voor het ras. Het veelvuldig voorkomen van deze perfecte kenmerken, bepaalt in grote mate of er van een echte raskat gesproken mag worden. Bij katten met stamboom is dit aspect door een gekwalificeerde dierenarts onderzocht en mag je zeker zijn van de raszuiverheid van de katten waarmee gekweekt wordt.

Niet iedere kattenbezitter is in de wieg gelegd om kweker te worden.

Wie zonder voorkennis begint met het kweken van katten en geen rekening houdt met de stamboom, loopt risico op inteelt. Dat levert doorgaans zwakkere katten op die regelmatig ziek zijn of geboren worden met genetische afwijkingen. Baasjes die een dergelijke kat hebben gekocht, zitten bijna zeker heel vaak bij de dierenarts. De medische kosten lopen vaak hoger op dan gedacht. Als het over je eigen huisdier gaat, krijg je het niet over je hart om je favoriete viervoeter te laten inslapen. Dat doe je niet! Zulke baasjes lijken wel een abonnement te hebben bij de dierenarts. Er duiken steeds meer problemen op. Naast de ziektes waarvoor katten ingeënt kunnen worden zoals kattenaids, de kattenniesziekte en het ontwormen van de katten, kom je bij deze inteeltkatten andere ongemakken en ziektes tegen zoals allergieën, nieraandoeningen, verstopte traanbuizen en afwijkingen aan het bewegingsapparaat zoals heupproblemen. Dergelijke afwijkingen worden door kwekers vaak opzettelijk in stand gehouden als specifiek kenmerk van het kattenras. Als je het aan de kat zou vragen, zou ze liever geen raskat zijn, maar een gezonde huis-tuin-en-keukenkat.

Katten fokken is geen lucratief beroep!

 

kat bij dierenartsLos van de ongemakken die je jonge kittens bezorgt, valt er met het fokken van katten niet zoveel te verdien als meestal wordt gedacht. Er zijn slechts enkele fokkers van raskatten die er wat mee verdienen. Deze beroepsfokkers hebben verstand van zaken. Ze hebben er hun beroep van gemaakt. Dit vergt een heleboel investeringen en opbouw van kennis. Deze aspecten bepalen ook de hoge prijs die je voor dergelijke katten betaalt. Ook dierenartskosten kunnen heel hoog oplopen.

 

 

 

Broodfokkers

Niet alle professionele fokkers hebben het goed voor met katten. Sommige kwekers hebben al vlug door dat met het fokken van raskittens veel geld gemoeid is. Dit leidt er in bepaalde gevallen toe dat katten en kittens die van een malafide fokker komen, niet in goede omstandigheden opgroeien en niet zo goed verzorgd worden als je zou mogen verwachten. Ook dit is een reden om zelf niet met fokken te beginnen. Met zulke praktijken wil je liever niet geassocieerd worden.

Een laatste reden om niet te beginnen met fokken:

kattenhuisEr zijn al zoveel katten op de wereld. Vele kittens vinden nu al geen baasje of vrouwtje en eindigen in het asiel.  Als je aan de slag gaat met het fokken van katten in de hoop er veel geld mee te verdienen, kom je vaak bedrogen uit. De dierenasielen zijn overvol. Er zijn gewoonweg te veel katten. Dat verklaart ook waarom je in het asiel mits het betalen van de eerste vaccinaties en de kosten voor het steriliseren, gemakkelijk een kitten kunt krijgen. Deze kittens en katten zijn gekeurd door een dierenarts voor ze het asiel verlaten. Toekomstige katteneigenaars zitten echt niet te wachten op kittens uit een nest waarvan niet zeker is of ze gezond zijn. Bijkomend doen zich bij de bevalling van een kat meer dan eens complicaties voor. Daarbij kan het leven van de kittens en van de moederkat in gevaar komen. Dit wil je je poes echt niet aandoen! Los daarvan wordt het steeds duidelijker dat niet alle asielkatten een nieuwe thuis vinden. In dat geval laten asielmedewerkers ze inslapen omdat ze geen andere keuze hebben. Dat is misschien wel de belangrijkste reden om iedereen sterk af te raden om zelf te beginnen met het fokken van katten. Wees een dierenvriend, neem je verantwoordelijkheid en begin er gewoonweg niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *