Ziektes bij katten

Een kat als huisdier is natuurlijk erg leuk, maar het is belangrijk om je te realiseren dat je dierlijke huisgenoot meer behoeftes heeft dan eten en drinken. Een kat is een levend wezen en net zoals mensen kunnen ook katten wel eens ziek worden. In dit stukje helpen we jou om een paar kattenziektes tijdig te herkennen en gepast te reageren op symptomen. Lees dit stukje goed door. Je kat rekent op je.

 

De dierenarts: de jaarlijkse controle

dierenarts katPreventie is natuurlijk beter dan genezen. Een jaarlijks bezoek aan de dierenarts met je kat is zeer verstandig. Je zoekt best naar een geschikte dierenarts vóór of kort nadat je je in huis hebt gehaald. De jaarlijkse vaccinatie en ontwormingskuur kunnen dan ingepland worden. In overleg met je dierenarts kun je voor wat oudere katten ook een bloedonderzoek laten doen. Dit kan verborgen gezondheidsproblemen aan het licht brengen. Door een snelle opsporing wordt de kans op genezing vergroot.

 

Controleer je kat zelf

kat controlerenHet is ook aangewezen om je kat regelmatig zelf te controleren. Eet en drinkt je kat genoeg? Gaat de poes of kater voldoende naar de kattenbak? Hoe ziet zijn huid eruit? Zijn de urine en de ontlasting in orde? Kijk ook eens goed naar de vacht, de huid, neus en de mond. Vaak kun je zo afwijkingen en andere narigheden vroegtijdig ontdekken. Blijf niet doorsukkelen met je kat. Als je het niet vertrouwt, raadpleeg dan je dierenarts. Als je de klachten duidelijk hebt opgeschreven, kan de dierenarts al gauw bepalen of je langs moet komen of niet. Lees snel verder om enkele kattenziektes te kunnen herkennen.

De kattenziekte

kattenziekteDe kattenziekte is een virusinfectie die het maag-darmkanaal van je kat aantast. De weerstand van het dier neemt sterk af omdat de witte bloedlichaampjes afsterven. Het is een erg besmettelijke ziekte die regelmatig voorkomt. Vaccinatie helpt maar kan de ziekte niet voor honderd procent uitsluiten. Vooral de jonge katjes lopen bij deze ziekte groot gevaar. Als kattenbaasje begrijp je meteen dat een dierenarts consulteren absoluut noodzakelijk is.

 

Kattenaids

Kattenaids is vergelijkbaar met aids bij mensen. Het is een zeer ernstige ziekte die uiteindelijk dodelijk is. Het is een lastige ziekte om te herkennen qua symptomen. Een kat kan jaren rondlopen met kattenaids en zelfs geen symptomen vertonen. Hij is dan wel besmettelijk en dus zeer gevaarlijk voor andere katten. Vechtende katten elkaar besmetten met het FIV (bij mensen HIV) virus. De symptomen kunnen onderdrukt worden met medicijnen maar in de laatste fase is deze ziekte altijd dodelijk. Ook hier zoek je best contact met een dierenarts die bereid is jou en je kat te begeleiden tijdens deze ziekte. Kattenaids is niet besmettelijk voor mensen, maar dat is dan ook het enige positieve nieuws dat over deze ziekte te melden is.

Niesziekte

Deze ziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij katten. Door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus en keel begint de kat veelvuldig achter elkaar te niezen. Dit is erg uitputtend voor je kat en haar of zijn weerstand holt achteruit. Het is een zeer besmettelijke ziekte en je dient direct de dierenarts te waarschuwen. Best laat je de arts bij jou thuis komen om geen andere dieren te besmetten. De kattenniesziekte is een combinatie van diverse virussen die de ziekte veroorzaken. Deze ziekte kan goed behandeld worden, maar is voor kleine dieren zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk.

Artrose bij vooral oudere katten.

Onze huisdieren worden net als mensen steeds ouder. Dit komt vooral door goede voeding, een steeds groter wordende kennis en de betere medische verzorging van mens en dier. Het betekent ook dat ouderdomskwalen nu ook bij huisdieren steeds vaker voorkomen. Artrose is zo’n ouderdomskwaal die voor een dier erg pijnlijk is. Vooral de schouder, heup, ellenboog en knie worden bij katten vaak aangetast. Door de kat goed te observeren kun je deze aandoening herkennen, maar gemakkelijk is het niet. Artrose is niet te genezen, maar met de juiste medicatie kun je het leven voor je kat weer een heel stuk aangenamer maken. De dierenarts kan je hierover meer vertellen.

 

Conclusie

Zorg er vooral voor dat je je kat goed in de gaten blijft houden om ziektes en andere ongemakken snel te herkennen. Nu weet je ook waar je op moet letten en dat je niet te lang moet wachten alvorens de dierenarts erbij het halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *