Kat zindelijk maken?

katten

Oorzaken in huis plassen kat

Een kat kan door verschillende oorzaken, hoewel zij of hij voorheen steeds zindelijk was, ineens in huis gaan plassen. Om te beginnen kunnen er lichamelijke klachten aan ten grondslag liggen. De dierenarts kan vaststellen of dat er een lichamelijke oorzaak aanwezig is, voorbeelden zijn blaasgruis of een blaasontsteking. Er wordt door de dierenarts een onderzoek uitgevoerd en er kan een urineonderzoek plaatsvinden. Als hier niets uit naar voren komt, dan kan het wijzen op een gedragsprobleem. Als er bij de kat sprake is van een gedragsprobleem, dan wordt er onderscheid gemaakt tussen het plassen en het sproeien. Als een kat onzindelijkheid laat zien, dan heeft dat vaak te maken met de kattenbak. Het kan zijn dat deze niet schoon is, of op de verkeerde plek staat. Het kan ook zijn dat je meerdere katten hebt en dat er te weinig bakken staan. Als dit de oorzaak is van het in huis plassen dan is dat allemaal eenvoudig te verhelpen.

Sproeien van katten

Wanneer katers of poezen sproeien, dan heeft dat vaak met stress te maken. Je herkent het doordat de urine tegen een verticaal oppervlakte wordt gesproeid, te denken aan de muur, een tafelpoot of de stoel. Stress bij katten komt snel voor, een kat raakt al in de stress als er vreemde katten in de tuin zijn of wanneer er teveel katten in huis zijn. Maar ook wanneer je aan het verbouwen bent of wanneer je op vakantie gaat en de kat moet naar een pension kan de kat in de stress raken. Als je een ander ritme hebt, zoals een nieuw werkschema kan dat de kat ook stress geven of wanneer er een gezinsverandering is zoals een baby of een nieuwe partner. Let ook altijd op met het straffen van de kat. Dit kan namelijk ook stress veroorzaken en dit kan sproeigedrag veroorzaken. Een kat is gevoelig voor veranderingen, probeer daar rekening mee te houden.

 

 

Tips om kattenpis geur te verwijderen

Wanneer de kat in huis heeft geplast, kun je het volgende doen:

  • Het beste kun je ammoniak of chloorhoudende middelen vermijden. Door deze geur te gebruiken nodig je de kat namelijk uit om over deze lucht heen te sproeien en dit werkt dus averechts.
  • Als je urineplekken gaat behandelen kun je het gebied reinigen met soda, groene of bruine zeep of eventueel met Biotex. Deze zeep spoel je vervolgens af met koud water en de plek droog je goed. Je kunt ook de plek besproeien met een alcoholoplossing met een plantenspuit. Dit kun je ook inwrijven met een doek. Je moet het ook weer goed drogen voor de kat er weer bij mag. Als je deze handelingen niet verricht, dan is de kans groot dat de kat het nog een keer gaat doen en dit wil je graag voorkomen!

Kattenurine op de gewone manier verwijderen

Wil je de kattenurine op een gewone manier verwijderen? Dan kun je het onderstaande stappenplan eens proberen:
–       Eerst dep je de urine van de vloerbedekking op met een papieren doekje of met een stuk goed absorberende keukenrol. Je moet proberen zoveel mogelijk van de urine van de bevuilde plek op te nemen. Het schoonmaken is dan een stuk gemakkelijker. Oefen in ieder geval voldoende druk uit, blijf het herhalen tot er geen urine meer door de doekjes, of het papier wordt opgenomen.
–       Je kunt drie delen azijn mengen met een deel water, doorweek dan vervolgens de bevuilde plek met het mengsel. Maak niet alleen de urineplek nat, maar ook het deel er omheen. Je kunt de plek het beste zien als je bijvoorbeeld een UV lamp hebt (doe dan de andere lampen uit).
–       Zorg dat je de tijd neemt om de plek te laten drogen. Daarbij gebruik je ook weer papieren doekjes of een schone doek, zodat je zoveel mogelijk van de mix met azijn op kunt deppen.
–       Strooi vervolgens wat zuiveringszout op deze vochtige plek. Het is een natuurlijke reiniger en ook verfrissend. Ook wordt de geur hierdoor verwijderd.
–       Vervolgens meng je een klein beetje waterstofperoxide met een mild afwasmiddel. Dan meng je driekwart kop (180 ml) waterstofperoxide (3%) met een theelepel (5ml) afwasmiddel. Doe dit vervolgens over het zuiveringszout heen. Let wel goed op dat je het eerst gaat testen op een onopvallende plek, zo kun je zien of je vloerbedekking of andere ondergrond niet gaat verkleuren. Je neemt het beste een kleurloos afwasmiddel.
–       Vervolgens kun je een borstel of je vingers gebruiken om het middel in het zout te wrijven. Als het kan kun je beter handschoenen dragen en wacht dan tot het gaat schuimen.
–       Dan dep je de plek nog eens droog en laat je deze goed drogen.
–       Als de plek droog is dan kun je stofzuigen. Je verwijdert hierdoor de urinedeeltjes en het zelfgemaakte schoonmaakmiddel. Bij het stofzuigen moet je er wel op letten dat een waszuiger het beste is om urine te verwijderen. Een stoomreiniger werkt niet zo goed. Maar een oudere en gewone stofzuiger kan ook werken, maar het is niet zo effectief als een waszuiger.
–       Je kunt het beste de andere delen van de vloerbedekking ook controleren op urine. Als je geen urine ruikt, dan is het proces klaar.
–       Zit de urine op je kleding? Dan kun je het beste appelazijn toevoegen aan je wasmiddel (als je de kleding normaal wast).
–       Controleer ook de hardere oppervlakten op urinesporen, zoals je muren. Deze kun je ook het beste schoonmaken maar niet met ammoniak. De plek kun je schoonmaken met water.

Hoe kun je de kattenpis geur in huis nog meer verwijderen?

Er zijn nog een aantal andere manieren om de kattenpis geur in huis te verwijderen. Je kunt een enzymreiniger proberen als het gaat over hardnekkige vlekken. Daar zit namelijk iets in dat de urine ook echt opvreet en dan wordt de geur minder en soms verdwijnt die zelfs helemaal. Je kunt ook kijken of het aan de kattenbakvulling ligt. Als je deze vaker gaat vervangen kan het ook beter gaan. De kat wil namelijk niet in een vieze kattenbak. Eventueel kun je je kat ook laten steriliseren of castreren. Probeer echter eerst bovengenoemde middeltjes voordat je overgaat tot een ingreep bij de dierenarts. Zet elk middel een tijdje in en wacht het resultaat af. Is er geen resultaat ga pas dan over naar het volgende middel enz. Gooi geen zaken door elkaar, want dan weet je niet welk middel er heeft gewerkt. Wees geduldig, want het resultaat kan even op zich laten wachten.

 

Kattenbaktraining

kattenGeen kitten is graag alleen, behalve wanneer ze naar het toilet moet. Ze wil zelfs niet dat je op dat moment naar haar kijkt.

Daarom is het belangrijk dat de kattenbak op een rustige, veilige en goed bereikbare plek staat. Je katje zal moeten leren om er gebruik van te maken. Zodra je ziet dat de nood hoog is, pak je haar op en zet je haar in de bak. Ga hiermee door tot ze zelf in staat is om op de geur af te gaan en zo de bak te vinden. Een kat is, hoe jong ook, een proper dier en daarom is het belangrijk om een goed absorberende kattenbakvulling te gebruiken die geurtjes tegengaat, zoals CATSAN®.

Houd het schoon

Kittens houden van een schone kattenbak. Sterker nog, als de bak niet schoon is, zal ze waarschijnlijk een ander plekje zoeken. Door de bak minimaal eens per dag te verschonen, voorkom je ongelukjes. Zorg ervoor dat haar eten en drinken ver uit de buurt staat van de kattenbak en houd kinderen altijd uit de buurt van de bak.

Ongelukjes gebeuren…

Een vieze kattenbak is niet de enige reden voor je kitten om haar toiletgedrag te veranderen. Soms is er een psychische reden en heeft ze meer aandacht nodig of is haar territorium veranderd. Hierdoor kan een zindelijke kitten ineens veranderen.

Jonge katten die bijna geslachtsrijp zijn, kunnen ook hun toiletgedrag veranderen. Dit kun je voorkomen door ze op jonge leeftijd te laten castreren of steriliseren. Je ziet dat er veel oorzaken van veranderd toiletgedrag zijn. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.

..maar niet meerdere keren

Als je kat per ongeluk haar behoefte op de verkeerde plek doet, kan de geur haar aansporen om dezelfde plek vaker te gebruiken. Dus zul je de plek direct grondig moeten reinigen met water en zeep. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met ammoniak omdat de geur hiervan lijkt op die van kattenurine. Als alles weer goed schoon is, zal ze haar gebruikelijke gedrag weer aannemen.

Katten zijn hele schone dieren die snel leren hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Een kitten leert dit door haar moeder na te doen. Als je kitten niet weet hoe ze de bak moet gebruiken, zul je haar een beetje moeten helpen.

 

Wij krijgen veel vragen hoe je een kat/hond zindelijk, of weer zindelijk maakt. In deze moderne tijden wordt veelal meteen een gedragsprobleem verondersteld (stress, jaloers, ongelukkig etc.). Maar héél vaak heeft onzindelijkheid bij dieren, die eerst wel zindelijk waren, maar nu niet meer, toch een lichamelijke oorzaak. Ze zijn ziek en na behandeling zal het ongewenst plassen of druppelen weer verdwijnen. Voorbeelden hiervan zijn blaasontsteking, verstopping van de plasbuis, nierproblemen, suikerziekte en nog veel meer.
Wij onderzoeken daarom altijd eerst de urine, voordat wij over gedrag gaan praten. Ons eerste advies luidt dan ook: laat de urine van Uw dier door Uw dierenarts onderzoeken.

Deze pagina gaat verder over wat U kunt/moet doen wanneer door Uw dierenarts is vastgesteld, dat er geen lichamelijke oorzaken zijn.

ONZINDELIJKHEID BIJ DE JONGE KAT

Een jong katje zindelijk maken is eigenlijk heel makkelijk. Geef het kitten een kattenbak waar het makkelijk op kan komen (dus met een lage rand). Zet hem er een paar keer op en meestal zal het katje de bak gelijk gebruiken. Zet de kattenbak niet vlak naast de plek waar het katje eet.
Als Uw huis groot is zet de kat dan eerst in één kamer, waar de kattenbak is. Voor een klein katje is het anders soms moeilijk om de kattenbak weer te vinden als-ie door het hele huis mag hollen.

 

Kittens vinden het van nature fijn om hun behoeften te doen in modder of zand. Als je ze aan een kattenbak laat wennen, zullen ze daar graag heen gaan in plaats van op je tapijt. Als je ermee begint zodra je je kitten thuisbrengt, zal hij of zij razendsnel gebruik gaan maken van de kattenbak. Het is belangrijk om de juiste kattenbak te vinden voor je kitten en haar aan te moedigen er gebruik van te maken. Maar je zult je kat niet “zindelijk” hoeven te maken zoals je een hond zou moeten. Je zou je kat niet hoeven te leren wat hij moet doen met een kattenbak; instinct zal het over het algemeen overnemen. Je moet wel een acceptabele, toegankelijke kattenbak aanbieden.

 

 

Bronnen:

https://infobron.nl/Mijn-kat-plast-in-huis-Wat-nu

https://infobron.nl/Kattenpis-geur-verwijderen-in-huis

https://www.kattenplaza.nl/infoonzindelijkheid

https://www.whiskas.nl/2-tot-12-maanden/verzorging/kattenbaktraining

https://nl.wikihow.com/Een-kitten-zindelijk-maken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *